Dag 5

Dividalshyttan – Vuomahytta 19 km
Djungeletapp! Fortsatt rutschande nerför fjället från Dividal för att sen följa två olika jokkar under en mil. Blött, sumpigt, snårigt och inte alls roligt. Säkerligen lilla julafton för en botaniker men inte för den som ska plocka kilometrar.

 Vid bron där vi tänkt luncha mötte vi en norrman som tipsade oss om att gå söder om fjället i stället för att följa leden längs jokken ända upp till stugan.

Sagt och gjort, efter att ha tryckt ner maten gick vi rätt upp för branten för att sen vandra i en underbar dalgång på fjällhedar med massor av ren men inte en människa. Inte direkt en promenad i parken men säkert betydligt trevligare än att följa leden i surdragen. Det finns hur många helt otroliga dalgångar bortom lederna som helst här.
Efter att ha haft hyfsat väder under dagen kom som vanligt regn och nordanvinden på slutet så stugans värme lockade.

På ett fat på bordet i stugan hade någon lämnat kvar några chokladbitar som trots att de var lite vitspräckliga på ytan såg lockande ut för två hungriga chokladfanatiker. Jag norpade genast den som hade cellofan. Gudagott!
Lite senare bröt jag itu en av de andra och kollade. Såg bra ut och smakade ännu bättre. Vid det här laget satt Bella och dreglade värre än Milton över en leverpastej.
Efter mycket luktande och synande stoppade även hon in den första biten. Snart nog var fatet tomt. Det var en ny sida av den något sjåpiga dotter som aldrig skulle röra något hemma som datumet gått ut på.

 
 
 

6 tankar om “Dag 5

 1. Bella, för att lätta ångesten över att du ätit gammal choklad så får du här lite info.
  Från en chokladälskare till en annan:

  Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.

  En annan defekt som kan uppstå på choklad är att det bildas "fettrosor". De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan. Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar.

  Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

  Inget av ovanstående innebär att chokladen är oätlig eller dålig.

  Gilla

 2. Hej
  Blivit inspirerad av er vandring. Får se om Börje och jag kan klämma Trerikesröset – Saltoluokta nästa år. Men det är mycket som konkurrerar bl à cykling Katrineholm – Ronneby och en vandring på Irlands Atlantkust.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s