Dag 51

Vindskyddet Ljungan – Vindskyddet Svaletjakke 34,5 km

När vi vaknade funderade vi på om det var värt besväret att gå tillbaka till Vålåstugorna och skälla ut stugvärden. Fortfarande regn och isande kall nordan.
Efter frukost var det got bättre och vi satte högsta fart mot Helags. Första paus efter drygt 6 km vid Krustjärnen. Sen raskt vidare. En rejäl höjdknäpp på slutet där vi försvann i molnen på över 1100 m höjd. Bella ville på slutet fota i dimman ner mot dalen. Jag pekade ut riktningen mot fjällstationen. Plötsligt lättar dimman och stationen dyker upp hur tydligt som helst på mindre än 500 m håll. Helsjukt! Vi hade inte ens anat att den fanns där innan.

 
 
 

Ner och lagar lunch för att sen raskt gå vidare mot Fältjägarstugan 14 km bort. Enligt STF:s egen ledbeskrivning två stugor på samma höjd och lättvandrat däremellan.
När vi börjar gå igen har vädret äntligen slagit om. Det är T-shirt väder igen. Mer och mer sol med värme vartefter dagen lider.

 
Den lättvandrade sträckan visar sig vara rejält ”småkuperad” men väldigt fin. Jag har tidigare varit flera gånger runt Helags och också korsat den led vi nu följer men hade ingen aning om att det var så fint.

Vi är lätt slitna och får kämpa på för att ta oss upp till Fältjägarstugan. Väl där möter oss stugvärden vid hörnet och på trappen sitter ett gäng trevliga människor, bl.a. ett par från Katrineholm.
Vi slänger oss i gräset och njuter av kvällssolen i glatt samspråk.

Det är då Gröna Bandets förbannelse än en gång slår till. Det hade varit riktigt mysigt att stanna där över natten med de trevliga människorna men vår plan var att ta oss till ett vindskydd 8 km längre bort.

Vi var bra slut men med en chokladbit i magen tog vi raskt de 4 km fram till en rejäl stigning. Två km uppförsbacke och sen två till innan vi såg vindskyddet.

Döm om vår förvåning när vi såg att det rök ur skorstenen på vindskyddet. Ett tyskt par hade tydligen tyckt de var i nöd och tagit av nödveden för att få varmt i stugan.

Vi var inte på humör att dividera med. Solen hade gått ner, det blev snabbt kallare och mörkret kommer snabbt.
De fick maka på sig så att vi kunde laga mat och byta kläder efter en snabb och enkel tvätt.
Vi hade egentligen gått för långt och framförallt för sent på kvällen men nu fick vi ändå vila.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s