Med Hurtigrutten på flykt söderut!

Efter en natt där taxichaufförer dök in på sitt kontor med någon timmes mellanrum och där mitt liggunderlag fick resans första punktering blev det inte så mycket sömn.

När det äntligen var dags att packa ihop sken solen från en klarblå himmel och det var riktigt skönt ute. Hade jag tagit fel beslut?

   

Ombord på båten så fick jag hytt med fönster vilket jag inte betalat för så det började bra. Direkt upp för att fota när solen äntligen visade sig.

  
  
  
  
Efter en stund kom skyarna och tyngre moln la sig över land. Det har dock i stort sett inte regnat på båten under dagen. Däremot i flera av hamnarna vi lagt till i har det regnat.
Jag har friskt beblandat mig med boskapshjorden av framförallt franska och tyska turister.

När högtalaren ropat ut diverse sevärdheter har hjorden rört sig från babord till styrbord och sen tillbaka. Ett tag funderade jag på om det gick att få båten att rulla genom att öka tempot på pensionärernas förflyttning.

  
  
Det har verkligen varit: Titta till höger nu! Lyft kameran nu! Knäpp bilden nu! Gå nu över till andra sidan och gör om samma sak!

  
Helt plötsligt rensades akterdäck där jag stod på solstolar och annat krafs. Efter en stund förstod jag att det skulle hållas en ceremoni.

När vi passerade polcirkeln skulle alla ta en sked tran, alltså fiskleverolja, för att fira. Skeden fick man behålla som souvernir och ville man betala 90 kr så fick man ett litet glas skumpa att skölja ner oljan med. Snällt köade vi från ena hållet för att få en sked och sen för att kapten på båten skulle fylla den med tran.

  
Där någonstans fick jag nog och började gå åt motsatt håll för att slippa trängas om kameraplatsen.

  
En lugn och skön dag på båten med massor av vacker natur. Någon gång ska jag se till att på något vis ta igen det jag missar nu. Men då mitt i sommaren.

Helgelandskusten visade upp mjuka gröna öar ute till havs och inte fullt så dramatiska fjäll inåt landet. Ja förutom i början då när de stora glaciärerna med sina höga fjällområden dominerade inåt land.

  
  
  
Det har blivit både hamnbesök där jag haft någon timme att gå iland på och en bastu nu framåt kvällen.

I en av hamnarna väntade en trumslagarorkester på oss. Då skyndade sig reseledaren att snabbt dela ut norska flaggor som alla skulle vifta med. De flesta lydde snällt!

  
Nu har dock regnet börjat om och det finns inte mycket att se på. Vi ligger still i Trondheim några timmar i morgon bitti innan vi går till Kristiansund där jag går av båten på eftermiddagen. 

  
De ”Sju systrarna”!

  
Väderprognosen för morgondagen visar regn och kraftig vind för i stort sett hela Norge, 

På måndag ska det vara bättre och då börjar cyklingen på allvar igen!

En tanke på “Med Hurtigrutten på flykt söderut!

  1. Med hur många år sänker du medelåldern på båten? 25? Är allt svindyrt på båten? Det ser fantastiskt vacker ut. Hoppas du får bättre väder nu på din fortsatta tur. Funkar salvan eller går du från Björnröv till Babianarsle, 🙂
    Lycka till

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s