Från Norge och Finnmark till etappmålet i Kilpisjärvi!

Nu är allt torrt, kläder uppsköljda, vi mätta och varma. Vi ligger nu en dag efter schemat men det är inget att göra åt. Terrängen har varit mycket tuffare än jag trodde och i kombination med det otäcka vädret har vi inte riktigt fixat de planerade etapperna.

I morgon går vi in i Finland och hoppas på att de bjuder på bättre väder!

Innan vi somnade fick vi sällskap i hyttan. Gail från Minnesota och Knut från Oslo ramlade in lagom trötta efter dryga tre mil. De är också ute på NPL visade det sig. Två riktigt rutinerade backpackers som träffades när de bägge gick Pacific Crest Trail. Knut följde vår blogg så han hade koll på att vi skulle vara i närheten.

Ja nog bjöds det på väder alltid! När vi vaknade snöade det för fullt. Blöt snö i stora flingor. Vi försökte vänta ut det ett slag men till slut var det bara att ge sig ut.

Vi gick förbi gränsröset och en stuga på finska sidan för att sen börja klättringen över ett relativt högt pass där all snö plus nysnön gjorde det svårt att följa leden.
Ett antal svåra vad passerades utan att behöva ta av sig kängorna som väl var. Efter toppen bar det nerför till nästa hytta. Vi hade då gått 15 km utan att egentligen pausa alls i ständigt snöglopp och vind.
Skönt att ha Knut och Gail bakom oss i de förhållandena om vi skulle missa leden.

img_6176-2.jpg

Bara någon km från nästa stuga hände det som inte får hända. Jag halkade samtidigt som ena staven fastnade, slog i backen som en säck potatis, foten vek sig åt ett håll den inte ska vika sig, knät vred sig och ena staven knäcktes.

När jag låg där hann jag tänka att jag nästa söndag förmodligen kunde sitta hemma på min gamla mors altan och fika som jag brukar göra. Jag försökte kravla mig upp och lyckade komma upp stående och det gick att stödja på foten. Är helt övertygad om att utan mina högskaftade rejäla kängor hade det gått riktigt illa.
Haltade ner sista km till stugan och kom in för att få mat i oss. Skulle vi stanna för natten eller? Vi hade behövt gå ytterligare en mil till nästa stuga.
Efter maten bestämde vi oss för att göra ett försök och vända tillbaka om det inte gick. Ett par tabletter och en av Bellas stavar så linkade jag på och Bella följde efter.

Vi tog oss till nästa stuga sent på kvällen, blöta i regnet som nu strilade ner, och då var foten rejält svullen. Ett par tabletter till och sen till sängs.
Plötsligt jublade Gail! Hon hade i en reva i molntäcket sett den midnattssol som Knut lockat henne med för att hon skulle följa med på det här galna upptåget.

De, liksom vi, har inte haft en enda regnfri dag sen Nordkap och ingen av oss har sett solen på många dagar nu.

Nästa dag började faktiskt med fint väder och härlig terräng att gå i !!!!
En mil till stugan därefter gick faktiskt lekande lätt. Foten kändes bättre men knät mer svullet. Bella hade dock en tuff dag. Hon äter för dåligt och saknar energi i uppförsbackarna. Jag måste tvinga henne att äta mer om det här ska funka.

Efter lunch gick vi vidare mot nästa stuga och efter ett vad och stigning upp över ett pass kom regnet och vinden igen. Tur för oss för annars hade statistiken med inte en regnfri dag förstörts. Även den steniga terrängen återkom så tempot sjönk. Efter dagens två mil har vi nu 16 km kvar till Kilpisjärvi men enligt finnar vi pratat med är leden stenig mest hela vägen.

Vi längtar verkligen efter civilisation med dusch och riktigt mat nu. Den här etappen har varit oerhört tuff för oss med allt vidrigt väder och mycket tuffare terräng än jag väntade mig.
Vi har redan haft mer dåligt väder än vi hade på hela Gröna Bandet. Och värre väder!
Plus diverse fall och andra dåligheter som en sönderbiten tand.
I ärlighetens namn är det tufft och motivationen inte direkt på topp.
”I’m to old for this kind of shit!” var det någon på film som sa och det stämmer verkligen in på mig nu.

Leden in till Kilpisjärvi var helt riktigt stenig men inte fullt så illa som jag trott efter vad alla vi mött sagt.

Nu ligger vi på rummet här på Kilpisjärvi Retkeliukeskis och mår gott. Nyduschade, alla kläder tvättade och upphängda, den skickade depålådan uthämtad. Snart dags för finsk sauna och därefter middag med den Koskenkorva jag hotat Bella med som midsommarfirande.
Vi ska äta middag med Gail och Knut som har varit ett mycket angenämt sällskap de senaste dagarna. Två väldigt härliga och ödmjuka människor som vinbär glada att vi träffade.

Nästa etapp är också tuff med stora höjdskillnader och mycket snö kvar. Vi har dock gått den förut så vi känner till sträckan vilket känns bra. Vi får se om vi tar en hel vilodag i morgon eller går vidare på eftermiddagen. Då är vi åter i radioskugga en dryg vecka innan vi når Abisko. Där SKA vi ha en vilodag.

Den finska pizzan var smaklös så Knut testade om lite chokladmousse gjorde den bättre!

Kippis! Midsommarfirande i förtid med koskenkorva. Vad annars?

12 tankar om “Från Norge och Finnmark till etappmålet i Kilpisjärvi!

 1. Åter igen en härlig text att läsa. Dock mindre roligt väder och div. vurpor som inte är lika roligt för er. Här hemma är väll det mesta som vanligt. Vi har väll lite bättre väder än er, jag som gillar sol klagar inte!! Och vägarna är fina att gå på. Midsommarsnapsen smakade bra här med, blev svartavinbärsbrännvin i år, mycket god! Vila er i form ett par timmar och hoppas ni får en fortsatt trevlig vandring, kämpa på era knasbollar!! Kram på er, marie

  Gillad av 1 person

 2. Det låter kämpigt men ni har klarat det tidigare! Var rädd om foten bara.
  Jag kan meddela att jag fick ryyyyysningar när jag såg sommarschemat på aktivitetsenheten! Det ser så bra ut så det inte är klokt. Kanske ni skulle fortsätta så hela året??! Ser helt fantastiskt ut!
  Ha det bra.

  Gillad av 1 person

 3. Men jisses… Jag hade rätt alltså, som sa att ni var galna som gav er ut på detta! 😉 Skämt åsido, nu testar ni verkligen psyket och de flesta skulle nog gett upp för länge sen. Kämpa på och hoppas att ni slipper fler fysiska åkommor! Ät mycket snickers/ostbågar när ni är i civilisationen… 🙂
  (ang tidigare kommentar så kan jag meddela att hittills funkar det rätt bra med sommarschemat men det är en hel del som vi inte tänkt på, vilket skapar en del extraarbete… Men men, vi kämpar på och hittills har vi inte stött på nåt som vi inte kunnat lösa 🙂 )

  Gillad av 1 person

 4. Björn! Helt rätt tänkt ….You are to old for that kind of shit 😄
  Planera nästa sommar i en gungstol istället. Betydligt mindre skade risker.
  Ta hand om er nu och gå försiktigt!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s