Vi ligger i startgroparna!

Om bara fem dagar är det dags. På fredag eftermiddag lämnar vi Umbukta Fjellstue för att fortsätta vår färd söderut.

Vi blir uppskjutsade med bil som sen vänder söderut genom Norge och placerar ut de fem depåer vi hoppas få glädje av under årets vandring över sex veckor. Vi hinner alltså inte fullfölja hela NPL den här sommaren utan får spara den sista biten till nästa år. Vi SKA gå hela men när det ändå inte blev hela på en gång så spelar det ingen större roll att dela det på tre. Förhoppningsvis tar vi oss de ca 95 milen ner till Gjendesheim, på gränsen till Jotunheimen, i år för att gå de kvarvarande 60-65 milen nästa sommar.

Förberedelserna har gått bra, vi är nog bägge två i betydligt bättre fysiskt skick i år än vi varit vid tidigare starter av långturer. Bella har kört många och rätt hårda träningspass på sitt jobb mens jag själv har nött vår lilla slalombacke uppför ganska flitigt under vår och försommar.

BDF60ED4-BA2D-4832-A7CD-581433681426

I början på juni kom jag över två tält till bra pris. Det ena var planerat – modellen Nallo 3GT som vi testade åt Hilleberg förra året och som vi tycker passar oss – och lite mer impulsivt ett Nallo 2GT som Isabelle gärna ville ha för sina egna framtida turer. Vi slog upp bägge på tomten för att jämföra storlek men med Milton som följeslagare på årets tur väljer vi det större alternativet.

IMG_0365

Nu ska det bli spännande att se hur vår början blir. Rätt söderut ska vi passera Okstindans glaciär- och högfjällsområde för att därefter gå in i Börgefjells oledade nationalpark. Samtidigt duggar rapporterna tätt om den kraftigt försenade snösmältningen i kombination med mycket regn som gjort passagen av vattendrag riskfyllda/omöjliga och de högre nivåerna svårpasserade med all djup ”rutten” snö.

En bekant till mig som går/småspringer Gröna Bandet ringde mig i förra veckan från Hemavan och berättade att folk fortfarande går med snöskor i vissa områden. Igår blev våra vänner Emil och Christophe (Le Trek) tvungna att vända på sin väg från Sulitjelma norrut på Nordkalottleden. För högt vattenstånd och riskfyllt att ta sig vidare! När vi passerade där bara någon vecka tidigare förra året såg det ut som på de här bilderna och var relativt lätt att passera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag har mailat Thor Inge på Umbukta Fjellstue för att få en lägesrapport om hur det ser ut där vi ska gå. Gäller att laga efter läge och inte ta onödiga risker! Särskilt nu med alla skriverier och rapporter om Svenska fjällräddningens kraftigt ökande uppdrag då orutinerade vandrare undervärderar riskerna och påfrestningarna. Det är trots allt ingen promenad i Humlegården vi ska ge oss ut på!

Enligt väderprognosen så vänder det nu och blir finväder lagom tills vi börjar gå. Det ser vi fram emot och hoppas på vyer som denna 🙂

DCIM100GOPRO

Vi försöker uppdatera bloggen kontinuerligt men de första två veckorna är det högst tveksamt om vi kommer ha uppkoppling alls.

4 tankar om “Vi ligger i startgroparna!

  • Tack Marius! Nej vi ska ta det lugnare i år. Det vi inte går i år går vi nästa år 😃👍
   Och jag skälv är lite mer avstressad i år vilket säkert hjälper.
   Vi får höras längs vägen om inte du hälsar på 😎

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s