Grillad Svenne i Kleggens paradis!

Efter en kall och regnig försommar slog vädret om lagom till vår start. Strålande solsken från klarblå himmel och säkert 25 grader när vi lämnade Umbukta.

Mötte redan efter ett par kilometer en tysk vandrare som kom söderifrån och som berättade att förhållanden var goda även om den så kallade stigen bitvis var obefintlig.

Efter en något försenad start blev det en kort första etapp. Nog lika bra det för terrängen var väldigt småkuperad och rätt krävande redan från början. Vi sökte skydd för solen och den fullkomligt exploderande insektskavalkaden i en koja redan efter en dryg mil.
Framåt kvällen slog vi upp tältet och kröp in. Det är ändå det säkraste skyddet mot mygg och det började snart blåsa en del så det blev riktigt behagligt.

Tidig morgon med lite svalare väder trots sol så då passade vi på att knata på ner mot det mäktiga Okstindan-massivet.
Landskapet är makalöst vackert och det är en härlig upplevelse.
Mot eftermiddagen mojnade vinden och värmen slog till igen. Den här gången för att stanna.

Vi fortsatte runt Okstindans östra sida. I det fina vädret hade vi en fantastisk utsikt upp mot de vassa snöklädda topparna.
Hade det här massivet legat på svensk sida vore det en turistmagnet som lockat mängder med vandrare. Här försökte vi följa en stig som vi många gånger fick gissa var den gick. Norge har så många mäktiga områden så Okstindan i Nordland har hamnat lite på sidan av verkar det som och inte många vandrare passerar här var sommar.

Det fortsatte vara riktigt hett och svetten forsade av oss. Egentligen alldeles för varmt för vandring. I dalgångarna vi regelbundet passerade de följande dagarna låg temperaturen på upp mot, eller över 30 grader. Sträckorna ner i dalarnas grönskade djungel liksom upp mot nästa höjd på andra sidan blev riktigt plågsamma. Kombinationen av värme och Klegg gjorde det näst intill outhärdligt.

Vi borde definitivt ha släppt vår planering och gått kortare etapper men samtidigt har det heller inte gått att stanna mer än korta stunder. Möjligheten att göra kväll tidigt och krypa in i tältet finns inte då det blir för varmt att vistas därinne.

Dagarna gick i samma mönster, från tältplats så högt som möjligt på kalfjället ner i dalar med några hytter vid vägslut för att sen ta sig upp på andra sidan och kämpa på upp till kalfjällets höjder för att där hitta ny tältplats. Enormt vacker och varierad fjällvärld med ena stunden högfjällsterräng för att i nästa stund vandra i frodig djungel nere i dalen.

Jag måste reda ut en sak. Vi sörlänningar har ingen riktig motsvarighet till ”Klegg”. Vi har våra ”Broms/Blinningar” men de här är större. Visserligen långsamma och lätta att slå men de här mängderna gör det meningslöst. De bits rejält och det kliar därefter.
Flera vi pratat med påstår att de är otaliga i en vecka eller två när det blir varmt men sen dör ut relativt snabbt. Vi hoppas på det!
Jag ska lämna ämnet nu men av bifogad bild kanske ni förstår att det är smått mentalt påfrestande med den mängden. Jag kan bara konstatera att man får ett annat förhållningssätt här än det man har hemma. Man inser att det inte går att göra något åt utan det är bara att acceptera och gilla läget. Hemma hade jag inte stannat en sekund!

Den knappa vecka vi nu vandrat har tagit oss genom en fantastiskt vackert och ganska ödsligt område. Väl värt att upptäckas av flera. Jag är uppriktigt förvånad över att vi inte möter några vandrare.

Vi har bara mött tysken första dagen och en äldre norsk surkart som påpekade att Milton måste vara kopplad precis hela tiden. Vi mötte honom på ett lite besvärligt avsnitt där jag av hänsyn till både min och Miltons säkerhet definitivt inte ville ha honom kopplad.
Dessutom går Milton hela tiden i mina hasor när han har klövjeväskan på sig. Oavsett ren eller andra djur i närheten. Här finns nämligen inga ekorrar, det enda djur som han av outgrundlig anledning hatar över allt annat och som får honom att bryta mot direktivet ”bakom”.

Höll på att glömma kvinnan vi mötte vid en hytte som trodde Bella och jag var ungefär lika gamla. Män åldrades inte på samma vis som kvinnor sa hon. Jag tog det som en komplimang men det verkade inta som att Bella uppskattade det på samma sätt.

Vi har nu tagit oss till första etappmålet ”Grannes Camping” som Eldor, en man i 85-års åldern drivit sen urminnes tider. Campingen har sett sina bästa dagar och riskerar nog tyvärr att dö med sin ägare men är ändå ett mycket välkommet avbrott och möjlighet till kraftsamling. Efter egen sanering och klädtvätt ska vi fortsätta söderut i morgon.

Det har varit något svalare idag och då har det också gått lättare att vandra. Prognosen hotar med mestadels varmt men även något regn de närmaste dagarna.

Nu väntar Börgefjell Nationalpark där det enligt utsago inte ska finnas några leder utan det är fri orientering som gäller.

Vi ser fram emot ett nytt häftigt och vackert område att upptäcka. Det har vi redan sett på håll att det är. Mycket snö ligger fortfarande kvar i de högre liggande delarna och topparna är helt snötäckta. Spännande fortsättning följer för oss oavsett!

5 tankar om “Grillad Svenne i Kleggens paradis!

 1. Som vanligt härligt att läsa om era turer. Vackra bilder, så förstår att det är ännu vackrare att se det i verkligheten. Ha en fortsatt fin och behaglig tur. God fortsättning!!!/marie

  Gilla

 2. Roligt att ni är igång och att blogg därmed också är igång . Ser fantastiskt vackert ut, sen får du ju svettas, det är du ju bra på 😂
  Se det som en komopensation för fjolårets regn 💦
  God tur och fortsätt skriv
  Johan

  Gilla

 3. Underbart att läsa, ni ör fantastiska! Damen ni träffa behöver nog nya glasögon… samma ålder 🤣 Det ör så otroligt vacker! Kämpa på ser fram emot att översätta nästa del till engelska så Matt får vara med på resan!,

  Gilla

 4. Mygg og klegg er der for å hindre inngripende i naturen. De holder menneskene borte unntatt tyskere og svensker😄 god tur videre. Hun som sa dere var like gamle må ha vært ute etter å låne penger. Jeg kjenner en vakker ung pike når jeg ser henne og jeg kjenner en middelaldrende mann når jeg ser han. Dere ser IKKE like gamle ut💪🏻💪🏻

  Arne Marius Stenslund

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s