Sammanfattning etapp 4

Hemavan – Gäddede 214 km

Sammanlagt har vi nu gått 869 km. Psykiskt sett tycker jag den här etappen har varit klart tuffast hittills. 
Efter att ha avverkat de tre stora ”högfjällsetapperna” skulle vi nu ge oss ut i helt okända trakter. En del väg men mycket led i skog eller över lågfjäll.

För min del har jag fått jobba hårt med att inte se det här som en enda lång transportsträcka som snabbast möjligt skulle avverkas. Vi har haft ett par riktigt fina dagar som tex vandringen längs Ransaren eller över kalfjället mot Raukasjö. Flera tråkiga sträckor på väg eller obefintliga stigar i snårskog har dock satt sin prägel.

Sen kom den bedrövligt tråkiga avslutningen med tre mil över riktigt tung och blöt myr efter mängder av regn som knäckte min hälsena och gav oss en massa extra strul för att till slut nå Gäddede.
Det i kombination med riktigt tråkväder, regn eller duggregn mest hela tiden och höstens temperaturer redan här, måste vi nog erkänna har sänkt oss bägge två rätt kraftigt inför fortsättningen.

Läste i tidningen att sossarna ska knäcka centern genom att föra bättre politik för landsbygden. Ska de få den här delen av Sverige att överleva får de jobba. Det känns ofta som att vi går genom en nerläggningsbyggd med förfallna, tomma stugor.
Medelåldern måste vara skyhög och krämporna att behandla många på befolkningen. Vilka ska bo här om 20 år när de gamla är borta?
Det finns yngre människor som trots allt vågar satsa på en framtid här och norrmännen bygger friskt men de första är i minoritet och de senare är bara semestergäster.
När jag satt en stund utanför ICA i Gäddede idag dominerade rullatorer och kryckor på äldre människor som slitit ut sig i ett hårt liv fullständigt.

Nu gäller det att här i Gäddede ladda batterierna rejält, försöka läka ut inflammationen, och mentalt stärka upp oss inför fortsättningen. Vi bor kanonbra i en stuga hos Björg Fors som tillsammans med Anita, två bekanta till min syster, tar väl hand om oss.

 

Hade vi varit tvungna att bryta, tex på grund av de ryggproblem jag har sen tidigare, hade det varit tråkigt men ändå något vi tagit med i beräkningen.

Blir vi nu tvungna att bryta när vi kommit så här långt på grund av en inflammerad hälsena känns det bara riktigt kasst. Och ännu värre för Bella som inte har några liknande fysiska problem.

Nu ska vi äta, vila, sköta om utrustningen och glädjas åt vad vi uppnått. Bland annat kan jag glädjas åt att på min Biggest Looser Fjällen ha fortsatt ner och stämmer vågen här i duschen hos Björg ligger jag nu fantastiska 18 kg minus. Byxor och jacka hänger som säckar på mig.

Den vinsten gäller det att ta vara på när vi kommer hem, oavsett när det blir, så att inte allt slit blir ogjort på den fronten.

Positivt är också en annan sak. Vi funderade länge på när vi skulle känna ett lyft, att vi blivit mycket starkare. Grabbarna i Le Trek sa att de inte fått något direkt lyft men helt plötsligt gick de längre och snabbare utan problem.
Där är vi idag. Vi går fortare och vi går längre. Det är inte så att vi känner oss starkare utan vi blir slitna och har ont emellanåt. Däremot har snitthastigheten ökat och att gå tre mil på en dag känns inte så märkvärdigt längre.
När vi gick den superjobbiga myretappen från Raukasjö på nästan tre mil gjorde vi det ändå på drygt åtta timmar utan att vara tvärslut vid framkomsten.

 
 
Här kommer skoterleden ner i rosbusken precis intill huset. Inget konstigt alls.
 
 

26 tankar om “Sammanfattning etapp 4

 1. Ni är bara fantastiska! Jag lyfter på hatten. Jag har bommat en del läsning men funderar på Miltons mat? Han kan väl inte bära allt han ska äta? Hur får man en Goldenhanne att bli mätt och nöjd?

  Gilla

 2. Nu har jag oxå fått nys om er blogg! Gu va ni är duktiga!!! Vilken otrolig vandring!! Hoppas nu att din hälsena läker så ni kan fullfölja,fast det ni gjort hittills är ju bara det en otrolig bedrift som inte många fixar. Har haft en givande kväll tack vare jag fått läsa hela eran blogg och sett era fina bilder. Kan bara tänka mig hur vackert det är i verkligheten i dessa miljöer. Och håller med nåns kommentar jag läste att du Björn, är förbaskat lik Beppe i ditt skägg!! Och väntar med spänning att få se dig i speedosarna som nu antagligen passar betydligt bättre;) Och du Bella, måste bara säga att du är en klippa som gör denna vandring. väldigt impade av er båda, ja även Milton gör en bra insats. Önskar er en fortsatt go tur och väntar på fortsatt läsning och fina bilder från er.Kram på alla 3

  Gilla

 3. Haha! Ja,det var kul med skoterledskylten i busken. Nästan som hemma hos mig. Jäklars vad trist med hälsenan, men jag hoppas givetvis att den blir bättre.

  Gilla

 4. Kämpa på!!! Jag håller alla tummar jag har för att hälsenan skärper sig! Klokt att ni inte följde mitt spår till träskets urmoder! Har bestämt mig för några samtal till Länsstyrelser. Ni kanske vill fylla på med åsikter!? Se upp för huggormar på sträckan strax före Skedbrostugan och fram till Rogenstugan! (Om ni tar den vägen!) Hoppas verkligen vi ses till hösten!

  Gilla

  • Tack Johanna! Det värmer särskilt när det kommer från dig vars fotspår vi följer. Vi ska kämpa på men just nu är det riktigt tungt och hälsenan är inte rolig. Vi borde startat två veckor tidigare som du känns det som för nu är hösten här på allvar. Vi lägger gärna till lite synpunkter på träsklandet och hoppas verkligen vi ses i höst.

   Gilla

 5. Oj, vad tungt ni verkar ha det. Håller tummarna att ni orkar hela vägen. Det är ju "bara" lite över 30 mil kvar. Såg på nyheterna att regn skulle komma in över fjällvärlden men det såg ut som det skulle vara lite mer norrut än vad ni är nu. Såg ingen uppdatering av position i igår (27/8) hoppas allt är väl?

  Gilla

  • Allt är väl! Bara Bella som inte höll knappen intryckt i tre sekunder igår. Brukar vara mitt ansvar. Visst har vi det lite tungt men vi har gått på utav helsike i två dagar nu. Kan vi ta en tremilare i morgon med når vi Mörsil och har då bara en mil kvar till Järpen där vi ska ta vilodag. Vi passerade 100 mil igår!!!!! Inget regn direkt men betydligt kallare idag.

   Gilla

 6. GRATTIS!!!!!! 100 mil!! F-n(ursäkta svordomen men är tvungen att betona mitt tycke) va ni är duktiga!!! Håller tummen hårt att både vädret och alla kroppsdelarna håller så ni fixar sista biten. Tänker på er och hoppas allt är bra med er alla 3. Må så gott och va rädda om er. Sussie

  Gilla

 7. Hej!
  Jag jobbar som journalist på Katrineholms-Kuriren och skulle gärna vilja göra en kort telefonintervju med någon av er. Antingen om ni ringer mig, eller om ni skickar ert telefonnummer.
  Med vänlig hälsning
  Peter
  0150-728 72, 070-674 58 32
  peter.alexis@kkuriren.se

  Gilla

 8. Hej
  sag att ni passerat Svansjön övanför Tänndalen. vi har åkt skoter där på vintern. Hoppas att ni inte hade snö:-) nu. Ser att ni närmar er Rogenområdet, blir det båt nu? Igår var det reportage i Eskilstuna Kuriren om er. Milton fick heta Nilsson, hi, hi.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s