Från Alteidet till Tromsö på två dagar!

Två händelserika dagar har passerat.Först cyklade vi från Arctic camping mot Storslett. För att komma dit var vi tvungna att passera ett mindre fjäll och ett väldigt högt och brant fjäll.

Vi skulle också hinna dit i tid för att få cykeln reparerad. Vi hade redan insett att det inte skulle funka.

När vi kom till en bensinmack stannade vi för att kolla om det gick att ta en buss. Killen på macken sa att vissa av chaufförerna inte var så glada över cyklar i lasten.

När vi stod där kom en skåpbil från norska posten som såg tom ut. Karin frågade postkillen och han sa att det gick bra att åka med.

Därmed kom vi att i rasande post-tempo passera det höga fjället. Lika glad som jag var att slippa cykla uppför det, lika glad var Karin för att slippa bromsa sig ner från det. Det var vårt tuffaste fjäll så långt och vi missade många vackra utsikter att fota men vi kom fort fram till cykelreparatören. En timme senare med nya ekrar i hjulet och en fullt fungerande växel var det dags att börja cykla på allvar.

Det var här norr om Storslett som E6 rasade ut i havet på ett par ställen för två veckor sen. Det immebar en omväg på 70 mil över Kautokeino för att komma sig vidare söderut.

Ännu ett fjäll att passera, inte alls lika högt som det förra men ändå slitsamt. När jag kom upp var jag fullkomligt sjöblöt av svett. Omedelbart började en lång och brant nerförs på andra sidan fjället där duggregn och kyla väntade. 

 

Det gäller att vägtrumman är stor nog i vårflodstid.

 
  
 

Sämre väder på andra sidan fjället!

 
 

Vore lagom för mig att bo i !

 

Efter de fyra milen ner till färjan mellan Olderdalen och Lyngseidet var vi rejält kalla. Vi bestämde oss för att ta båten över och hitta boende på andra sidan.

  

Karin ringde på en del förslag vi fick i en kiosk när vi väntade på båten. Allt var fullt eller stängt. Hon fick ett svar av en man som ville ha 2000 för en cabin. Han prutade till 1500 men sen var det stopp.

När vi kom över och bara ville inomhus fick vi en smärre chock. Den ”stuga” han hyrt ut till oss var ett lyxhus på bryggkanten i två våningar med bastu och alla tänkbara bekvämligheter.

 

Utsikt från övfre plan!

 
  
 

Vår lilla ”cabin”!

 
 

Puben bredvid!

 

I pubben som hörde till anläggningen var det räkfrossa så efter bastu bar det av dit. 

Snacka om att frossa! ingen av oss pratade första halvtimmen.

Vi fick en suverän kväll med räkor så goda fångade med egen liten trålare dagen innan strax utanför huset.

Vi hade ingen aning om att trakten var berömd för sina Lyngen-räkor. Inte heller för sina Lyngen-alper som turister vallfärdade till. 

En rejäl lektion senare av de supertrevliga tjejerna som jobbade i pubben visste vi betydligt mer. Mätta och belåtna dog vi i våra sängar.

Den här platsen och i det boendet hade jag gärna blivit kvar någon dag men mina vänners icke ombokningsbara flygbiljett från Bodö ville något annat.

På cyklarna och iväg mot Tromsö. En riktigt kylig förmiddag. Inget regn men kallt som satan i vinden.

Snabbt två mil till nästa färja och sen vidare mot dagens mål. Kylan gör tyvärr att vi slarvar med pauser och mat. 

  
  

Vi stannar ofta för att hämta andan, för min del handlar det mest om att slippa sadeln och få fart på blodet i armar och bak, men vi fryser snabbt så att laga mat skjuter vi dumt nog på.
Efter en tuff backe satte dock Karin stopp och vi försökte hitta lä för att äta ett par mackor.

Sen vidare och så småningom ut på E8 mot Tromsö. Det blev ingen trevlig upplevelse. Tung och mycket häftig trafiksituation tillstymmelse till vägren. När vi kom till ett vägskäl valde vi att cykla dem gamla vägen i stället. Nu hade jag slut på bensin så trots att vi bara hade någon mil kvar stannade vi i en skogsdunge och lagade mat. När man inte vet var man ska ta vägen och hitta boende är det lika bra att äta innan.

  
 

Någon hade synpunkter på att mina ben helt tydligt rörde sig för långsamt.

 

Vidare in mot Tromsö där vi efter lite ”spörrende” till slut hittade en camping.

Vi hyrde en enkel hytte och när vi installerade oss där kom solen. Tänk så mycket enklare allt blir när man inte fryser!

  

Nu har vi sett över fortsättningen och ändrat våra planer något. Vi tar en färja från Tromsö tidigt i morgon bitti till Finnes för att sen cykla över Senja till Gryllisfjord där vi tar båten till Andenes och en camping där.

På det viset sparar vi några mils cykling ut från Tromsö och kan förhoppningsvis ta det lite lugnare ner över Lofoten som har varit ett av våra gemensamma mål. Där vill vi inte hasta för att plocka mil.

En sanning är väl också att en av mina ädlare kroppsdelar skulle må bra av att inte nötas så mycket mer just nu. Tyvärr saknade jag de ” hundra första milen är värst” i sadeln jag nog hade behövt.
Vi är fortfarande en bra bit norr om Treriksröset trots att vi cyklat rätt långt nu. Norge är ett väldigt långt land. Trots allt har vi kommit så långt söderut så att gullvivorna blommar för fullt. Gräset är snart på g och björkarna har nästan slagit ut. 

Vi väntar på den värmebölja en av tidningarnas löpsedel annonserade igår!

En tanke på “Från Alteidet till Tromsö på två dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s