Mot Lofoten!

Vi startade tidigt från campingen. Båten gick redan halv åtta från en kaj i centrum.
 

Iskatedralen i Tromsö.

 
Det visade sig vara en snabbgående katamaran så farten mot Finnsnes blev hög. Tyvärr var det inte tillåtet att gå ut för att fota. Alla dörrar låstes så det var bara att sitta snällt och titta ut genom nerstänkta fönster på den fantastiska skärgård vi for igenom.

  
  
  
Efter en dryg timme var det dags för hastig avlastning. Vi cyklade till Konsum-butiken och handlade frukost som vi väntat med. En trippelportion risgrynsgröt senare var jag redo att ge mig i kast med Senja. Jag jade hört att det skulle vara en rätt häftig ö och det visade sig stämma. Vi lämnade grönskan i låglandet och cyklade upp mot kalfjället igen.

  
  
Faktiskt en ganska behaglig stigning men den höll på i ett par mil. En knix uppåt och sen en slakmota för att återigen bli en knix uppåt. Så höll det på.

Vi stannade när vi nått högsta punkten och åt lunch. Vi såg hotande moln i väster så det var lika bra att passa på. 
Den höjd vi jobbat så länge för att skaffa oss blev vi sen av med på mindre än två km. Brant nerför till havet igen alltså.

  
Då hade vi 25 km kvar till färjeläget i Gryllefjord och regnet kom.

På bara en liten stund var vi återigen blöta och kalla. Det går så fort när regnet är kraftigt och temperaturen så låg.

   
  

Jag försökt få Karin att skaffa oss billigt boende här med men hon trodde inte på det.

   

Vi kämpade vidare en sträcka som hade varit fantastisk om vädret varit annorlunda. Upp mot en tunnel hade vi nästan Honningsvågs-känsla igen.

In genom tunneln och när vi kom ut på andra sidan hade något hänt. Det var lä och regnet hade upphört.
Gryllefjord ligger vid en liten smal fjord omgiven av höga spetsig berg på nästan fyra sidor. Bara en liten öppning ut mot havet. Otroligt skyddat för vinden.

  
  
Vi hade fyra timmar innan båten till Andenes skulle avgå. Som tur var fick vi sätta oss i ett uterum tillhörande matbutiken som just skulle stänga. Där satt vi och lät våra kläder torka. Mot slutet kom också solen fram.

  
  
  
  
  
Vidare med båten den långa turen över till Andenes och Lofoten. Solen sken och vi såg direkt att naturen var annorlunda. Det grönskade mer och fjällen hade inte alls lika mycket snö kvar.

  
  
Vi cyklade en mil ner till Bleik där vi hade fått kontakt med en man som hyrde ut en liten stuga på sin tomt. Ännu en av alla dessa trevliga norrmän vi träffat under resan. En jättemysig annorlunda stuga med utsikt över havet och midnattssolen. Klockan är faktiskt midnatt när jag skriver det här och solen skiner, det är ljust som mitt på dagen.

  
  
  
  
  
Hög tid att sova för morgondagens fortsättning!

2 tankar om “Mot Lofoten!

  1. Vilka underbara bilder, det verkar vara värt mödan, inga klagomål på värk i senaste rapporten:). Ont ska med ont förgås. Det är verkligen en imponerande tur ni gjort och spännande att följa.
    Glöm inte att äta, vila och njuta ända till slutet av äventyret!!
    Hälsningar Helene

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s