Återigen på flykt undan grisväder!

Cyklade från Molde i lätt duggregn ut på de små öarna västerut. Kanonfina cykelvägar i en härligt grönskande natur med fina små norska gårdar. Trots duggregnet så blev det en skön cykeltur med två korta båtresor att pausa på. En av mina bästa sträckor faktiskt, om än inte så lång.

  

 

 

      

Vid lunch var jag framme i Brattvåg, regnet hade upphört och det var fem mil till Ålesund.

  
De fem milen rullade på i omväxlande terräng med en hel del höjdskillnader men som väl var lutade tunnlarna mestadels i rätt riktning.

  
  
  
  
Rätt skönt att cykla in i landet en bit för det hade börjat blåsa en rätt envis motvind. Sista milen ända ut på den udde Ålesund ligger på blev det riktigt tungt för då kom vinden rätt emot mig. Då kändes det verkligen att 10 mil är i absolut längsta laget för mig.
Jag hade inte behövt cykla dit ut, kunde ha svängt av tidigare i den riktning jag skulle fortsätta men jag hade fått en ide.
Jag visste att norrgående Hurtigrutten stannade i Ålesund för att sen gå ända in till Geiranger i Geirangerfjorden för att sen gå tillbaka till Ålesund.

Det är den fjorden mycket av turistreklamen för Norge fotas och filmas i och dem ska enligt utsago upplevas bäst från båt.
Jag tänkte därför parkera cykeln i Ålesund för att åka båten fram och tillbaka nästa dag innan jag sen fortsatte cykla.
Det var bara två problem att lösa. Att hitta en övernattning till rimligt pris och en plats att parkera cykeln på.
Efter en lång kväll av jagande gav jag upp. Jag lyckades inte lösa något av problemen men framförallt gick det inte att uppbåda ett boende som inte gav långvarig hicka.
Samtidigt hade vinden tilltagit och det blåste nu halv storm i Ålesund. Prognosen för morgondagen sa också ”riklig nederbörd” och som en norrman sa att säger man så i Ålesund där det alltid regnar så ska man räkna med att det verkligen kommer att regna mycket.
Inte läge att cykla ut från Ålesund på kvällen utan då återstod ett annat alternativ. Att ta Hurtigrutten söderut till nästa hamn och fortsätta cykla därifrån nästa morgon. Båten skulle gå kl 1 på natten och jag kunde kanske få några timmars sömn där innan jag skulle kliva av i gryningen.
Ett antal timmar att döda i ett svinkallt blåshål utan väntsal eller andra öppna lokaler där jag samtidigt kunde ha koll på cykel och packning. Satt länge i hamnen och tittade på när den jättestora amerikanska kryssaren Disney Magic gjorde sig klar för att gå in i Geirangerfjorden.

  
Lösningen fick bli Statoil där de hade öppet till kl 24. Dramatik där med då jag klev in samtidigt som ett antal av Ålesunds sämre bemedlade länsade den hylla som var närmast dörren.
Jag berättade för den ensamma tjejen i kassan vad jag sett och hon ringde polisen som genast kom och tog två av dom. De andra två visste de vilka det var och haffade lite senare. 

Så då blev det norskt polisförhör som kronvittne och tjejen i kassan bjöd på kaffe och bullar innan jag gick till båten.
Ombord på båten och upp till sofforna i panoramasalongen för lite sömn.

När den stora M/S Midnattsol sen kom ut på öppna havet började det rulla rejält. Jag klarade inte av att ligga kvar på soffan utan fick lägga mig på golvet i stället.

Sov väl korta stunder men det gungade så kraftigt och vinden ven i båten så det var svårt att somna ordentligt.
I gryningen gick jag ner på bildäck för att ta ut cykeln trots att jag varit tveksam när jag sett vädret genom fönstren.
När porten öppnade sig och jag såg regnet som öste ner på tvären i vinden så tog jag ett snabbt beslut att förlänga båtresan.

Det hade varit vansinnigt att kliva av och försöka börja cykla i det vädret och inte ha någonstans att ta vägen.
Betalade för resan in till Bergen som var enda möjligheten nu och tillbaka till salongen. Sov en stund till men snart började det bli fullt med folk runtomkring.

Inomskärs var det nu betydligt lugnare men personalen berättade att det blåst 28 sekundmeter när vi passerade Stadt på natten. Rejäl storm alltså!

  
Regnet och blåsten fortsatte ända in till Bergen. Jag såg inte ett smack från båten så de fjordar jag ville se på min tur försvann helt. Det får jag ta igen en annan gång.
Klev av båten i fint strilande regn. Letade upp busstationen omgående och tog en buss ut ur centrala Bergen och förbi tunnlar med cykelförbud. 
Därefter återupptogs cyklandet. Både regnet och jag fortsatte. Ner till Haljem och båten över till Sandviksvåga. Hade kollat upp en camping några km in på en mindre väg. När jag kom fram dit hade det fina regnet under 3 mils cykling trängt in lite varstans.
Tältplatsen på den lilla campingen låg nästan under vatten och de rum som fanns var upptagna. Lyckades få hyra in mig i en korridor där ingen behöver gå i natt. Blir perfekt!
Det är bara att konstatera att det Norge På Langs som jag tänkt mig försvann redan på ett tidigt stadium. Dels på grund av trubbel med bakhjulet men framförallt genom den smärtsamma insikten att jag haft en alldeles för optimistisk planering av hur långt jag skulle cykla per dag.

Att sen vädret bidragit till ett par längre båtresor har varit lättare att acceptera när det ursprungliga målet försvann.
Nu hoppas jag prognosen om uppehåll i morgon efter tre dagar med massor av regn håller.
Jag ska träffa min norske vän Marius vid Lindesnes fyr nästa onsdag och de här sista ca 40 milen skulle jag vilja cykla utan regnkläder om det är möjligt.

En tanke på “Återigen på flykt undan grisväder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s