Tempoetapp!

Ingen sol men jag satsade ändå för första gången på kortbyxorna. Slängde mina fleece lappar som jag skyddat knäna extra med varje dag så här långt. Nu vore det väl satan om det skulle bli så kallt igen. 
  
 

Jag ser många välskötta trädgårdar här!

 

Stannade vid en affär redan efter en halvmil och tog en andra frukost då den första varit mager.

Sen blev det race!

Ett riktigt platt landskap, nåja de hade ändå fått in en tunnel på 500 meter, och en lätt medvind gjorde att jag nu höll den här turens högsta tempo. På två och en halv timme hade jag cyklat 5 mil. Och då hade jag ändå vid ett par tillfällen stannat och tittat, eller blivit stoppad av flaggviftare, då det pågick ett cykellopp från Egersund till Sandenes med 10 000 deltagare. 

 

Här var det bitvis långa fina cykelbanor att följa.

 
  

Deras bana och min väg var bitvis gemensam men i skilda riktningar så det kunde stundtals bli trångt och smått otrevligt på cykelbanan.

  

Jag valde flera gånger att gå ut och cykla på vägen i stället. Bilisterna tog större hänsyn än cykelmotionärerna.

 

Dagens kulturella inslag. Besök vid fyr!

 
  

Sen fick kroppen sitt uppvaknande när de sista två milen till Egersund blev mer normalnorsk terräng och tempot sjönk.

Någon hade för bråttom in i kurvan och landade några meter längre ner.

  
  
Var ändå framme vid halv två och tog in på en liten välskött camping precis vid älvens utlopp i den lilla fjorden.

  

 

 

Nu firar jag lördag med att ladda med rejäl mat och dryck för att fixa den tuffa sträckan till Flekkefjord i morgon. Den ska vara riktigt kuperad men vacker.
Jag vill nå fram dit för när jag stannade och pratade med en flaggviftande funktionär idag så visade det sig att han också cyklat NPL för ett antal år sen. Samtalet slutade med att han erbjöd mig att övernatta i hans sommarhus där. Han ritade en karta och berättade vart nyckeln låg.
Snacka om gästfrihet! Och vad skönt det är med människor som väljer att lita på sin nästa i stället för att misstro.

Når jag dit i morgon får jag fundera på hur jag ska återgälda hans gästfrihet och förtroende.
Annars fick jag nytt bränsle till min fundering om hur Norge tar hand om sina fåtaliga invandrare idag. På ett nyplöjt fält jag passerade körde en norrman långsamt sin traktor med vagn. På bägge sidor om vagnen gick det ett par mörkhyade män och grävde fram stenar ur åkern som de slängde upp på vagnen.
Jag har förstått att du som egen företagare får bidrag för att sätta nykommande invandrare i arbete. Vet inte hur mycket man får betala själv eller om kommunen står för allt.
Sköts det på ett snyggt sätt är det säkert bättre att få ut dem i sysselsättning istället för att som i Sverige kanske bli sittande i åratal på något flyktingboende.

2 tankar om “Tempoetapp!

 1. Hej Björn,
  Det har varit riktigt spännande att följa dig på resan, jag får lite hemlängtan när jag ser vyerna du fångat in med kameran. Lindesnes fyr kommer att vara en höjdare! Glad Midsommar! Hoppas vi ses igen, Øistein

  Gilla

  • Tack Öistein! Kul att du uppskattat mina små inlägg. Ja jag hoppas verkligen att vi ses till hösten på uppföljningsträffen. Ska bara få godkänt för den vilket jag hoppas få.
   Det är ett fantastiskt hemland du har! På många vis!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s